

Federal Racial Equity Summit

Summit Objectives

By the end of the summit, attendees will be able to:

- 1. Utilize presented tools and resources to better infuse racial equity into federal programs, communications, and data analysis.
- 2. Adopt practical advice and practices from leading equity practitioners from across multiple sectors into their implementation efforts.
- 3. Develop new and strengthen existing relationships with other advocates and practitioners in the federal equity space.

Event Details

Timing:	Wednesday, August 9, 2023 1:00 – 5:00 p.m. ET Boxed lunches will be provided from 11:30 a.m 12:45 p.m. A networking event will commence after adjournment.
Location: (In-person only)	Partnership for Public Service 600 14th Street NW, Suite 600 Washington, DC 20005
Format:	Cross-functional panel discussions Working sessions or breakout groups around promising practices Networking activities
Audience:	Federal agency equity team members Federal Intergovernmental Personnel Act (IPA) participants Nonprofit partners
Wifi:	PPS-Guest (no password)

Agenda

Time	Activity and Description	Location
11:30 a.m. EDT 60 minutes	Lunch Lunch will be provided for all attendees.	Room 601
12:30 p.m. 30 minutes	Networking Attendees will receive prompt questions to enable discussions as lunch continues.	Room 601
1:00 p.m. 15 minutes	Welcome & Summit Overview The Partnership will provide an overview of the summit and introductory comments around the role of the federal government in cultivating a multi-racial democracy.	Room 603



Time	Activity and Description	Location
1:15 p.m. 45 minutes	 Panel Discussion: Sustainable Initiatives Panelists will share best practices for continued engagement with and accountability for federal equity initiatives. Shaibya Dalal, Senior Advisor, White House Office of Management and Budget Julie Nelson, Senior Vice President of Programs, Race Forward Salin Geevarghese, President & CEO, SGG Insight, LLC Cecilia Hernandez, Designated Federal Officer, USDA Equity Commission 	Room 603
2:00 p.m. 10 minutes	 Introduction of Equity Working Sessions Attendees will be divided into three (3) groups and rotate to two of the three working sessions below, meant to provide insights and resources for federal agencies to bolster capabilities and strengthen equity plan implementation. Working Session #1: Narrative Strategy for a Just, Multiracial Democracy – Dennis Chin, Senior Fellow, Race Forward Gain a shared understanding of narrative strategy. Learn about the storytelling and messaging tools available to change the narratives about racial equity and the role of government. Working Session #2: Using an Equitable Results Count Framework – Julie Nelson, Senior Vice President of Programs, Race Forward and Carlton Eley, Senior Director for Federal Strategies, Race Forward Define an Equitable Results Count Framework and the role it plays in embedding racial equity into government. Start building internal skills and capacity to use an Equitable Results Framework. Working Session #3: Building Technical Assistance Capabilities – Miranda Lynch-Smith, Senior Official and Deputy Assistant Secretary, Office of the Assistant Secretary for Planning and Evaluation (ASPE), Department of Health and Human Services Better understand how to develop and strengthen your agency's technical assistance infrastructure to support sustainable delivery of equity plan initiatives. Develop strategies to strengthen communities' technical assistance infrastructure. 	Room 603
2:10 p.m. 10 minutes	Break and move to working session rooms	
2:20 p.m. 45 minutes	 Working Session—Rotation #1 Attendees will participate in their group's assigned working session. 1) Narrative Strategy for a Just, Multiracial Democracy. 2) Using an Equitable Results Count Framework. 3) Building Technical Assistance Capabilities. 	Room 601 – Narrative Strategy; Room 605 – Equitable Results;



Time	Activity and Description	Location
		Room 606 – Technical Assistance
3:05 p.m. 10 minutes	Break and rotate to next working session room.	
3:15 p.m. 45 minutes	Working Session—Rotation #2 Attendees will participate in their group's assigned working session.	Room 601 – Narrative Strategy; Room 605 – Equitable Results; Room 606 – Technical Assistance
4:00 p.m. 10 minutes	Break	
4:10 p.m. 40 minutes	Keynote: Our Power, Our Future, Our Nation Dr. Michael McAfee, President and CEO of PolicyLink, will present promising practices from their groundbreaking research For Love of <u>Country</u> which is the nation's first comprehensive racial equity blueprint for federal agencies.	Room 603
4:50 p.m. 10 minutes	Closing Remarks Partnership will provide closing remarks and recommendations on how attendees can sustain newly formed relationships during the event.	Room 603
5:00 p.m. 75 minutes	Post-Event Networking Light hors d'oeuvres and beverages will be provided.	Lobby Area
6:15 p.m. ET	Close of All Summit Activities	